Rouwbloemen - rouwarrangementen - rouwboeketten

Bloemen zijn een uiting van liefde voor de overledene

Bloemen horen bij bijzondere momenten in het leven, ook bij de dood. Rouwbloemen zijn een uiting van liefde voor de overledene en bieden troost aan de nabestaanden. Het zijn hoopvolle tekens van liefde, medeleven en deelneming. Vaak worden de rouwbloemen besteld tijdens het regelen van de uitvaart. Dat is gemakkelijk en men hoeft er zelf niet meer achteraan te gaan. Meestal zijn de rouwbloemen, die men via de uitvaartondernemer besteld, duurder.

Natuurlijk kan men ook zelf naar een bloemist gaan en daar een rouwboeket laten samenstellen van de lievelingsbloemen van de overledene. Aan een rouwboeket zitten vaak linten. Een rouwboeket kan ook mooi zijn zonder linten. Wil men het rouwboeket voorzien van een lint, denk dan van tevoren alvast na over de tekst voordat u naar de bloemist gaat. Nadenken over een tekst voor op het lint is emotioneel en niet prettig om dit in een drukke winkel te moeten doen. Het is beter om de tekst vooraf op papier te zetten en aan de bloemist te overhandigen. Hij zal het rouwboeket laten bezorgen op het adres dat de nabestaanden aangeven. Is de overledene thuis opgebaard dan moeten de bloemen thuis worden bezorgd op een door de nabestaanden aangegeven dag; is de overledene in een uitvaartcentrum opgebaard dan moeten de bloemen op de dag van het rouwbezoek/afscheid nemen in het uitvaartcentrum worden bezorgd.

Rouwarrangementen en rouwbloemwerk
Teksten voor het lint
Bloemen en hun symboliek
Zelf bloemen meenemen

Prepareren van rouwarrangementen
Blijvende herinnering rouwboeket
Bestemming van de bloemen

Rouwarrangementen - rouwbloemwerk

Er zijn verschillende soorten rouwboeketten of rouwarrangementen. Met spreekt van rouwtakken (langwerpige rouwarrangementen) en rouwkransen (grote ronde rouwarrangementen). Ook een grote biedermeier is tegenwoordig vaak als rouwarrangement te zien bij de uitvaarten. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om naar de uitvaart te gaan (bijvoorbeeld door een verblijf in het buitenland) dan kunt u bloemen voor de uitvaart altijd laten bezorgen op het door u aangegeven adres. Op de volgende websites kunt u wellicht goede ideeŽn op doen:

Teksten voor het lint

Een laatste groet

Onze laatste groet

Veel liefs

Rust zacht

Eindelijk rust

Goede reis.

Vaarwel

Tot weerziens

Voor altijd in mijn/ons hart

Dag lieve ......

Ik zal je missen.

Wij zullen je missen.

Ik zal je nooit vergeten

Woorden schieten tekort

Rust in vrede

Rust in vrede lieve ...

Met liefde gegeven

Met grote dankbaarheid

Tot weerziens

Bedankt

Bedankt lieve ...

Bedankt voor alles.

Dank voor alle liefde

Bedankt voor wie je was.

Lieve ....., bedankt voor alles.

Bedankt voor ... gelukkige jaren.

Voorgoed uit ons midden maar niet uit ons hart.

Je blijft in onze herinnering.

Je zult altijd in onze herinnering blijven voortleven.

Bedankt voor de fijne tijd samen.

Met oprechte deelneming.

Met liefde gegeven

Jou te moeten missen, die onmisbaar is.

Uw nagedachtenis zullen wij in ere houden.

In onze harten leef je voort.

Tot het einde gestreden.

In mij bloeien duizend tuinen de mooiste bloemen zijn voor jou.

Hoe zal de tijd ooit de wonden helen.

We houden van je.

De herinnering blijft.

Je was zo lief voor ons.

Onuitwisbaar is de herinnering aan jou.

Vechten hoeft niet meer, rust nu maar uit.

Forever friends

Bloemen en hun symboliek

 
BloemSymbool

Roos
Aronskelk
Chrysant
Lelie
Anjer
Lelietje van Dalen
Amaryllis
Aster
Madelief
Sering

Schoonheid, liefde, vergankelijkheid
Maria
Herfst, vergankelijkheid
Onschuld, reinheid, maagdelijkheid
Waardigheid, Christus
Christus
Luisterrijke schoonheid
Vaarwel
Gevoelens delen
Onschuld, liefde


Zelf bloemen meenemen

Neemt men zelf bloemen mee naar de uitvaart overleg dan met de uitvaartbegeleider waar deze neergelegd kunnen worden (of laat dit over aan de uitvaartbegeleider).

Prepareren van het rouwarrangement

Als een dierbare komt te overlijden putten de mensen die achterblijven dikwijls steun uit een symbolische herinnering aan deze persoon en kiest men een rouwarrangement voor de overledene met een hele bijzondere betekenis. Jammer is het dan dat na de uitvaart het boeket een aantal dagen buiten ligt, hetzij bij het crematorium, hetzij op het graf.  Men kan het meenemen maar het zal toch na enige tijd vergaan. Nu is er de mogelijkheid een rouwboeket te laten prepareren en daarmee de kleur en schoonheid bewaard blijven (zie www.embi.nl).

Blijvende herinnering rouwboeket

Ook kan men een bloem uit het boeket laten verzilveren, verbronzen of verharsen. Dit is een hele speciale manier om een mooie herinnering te hebben aan de uitvaart (www.embi.nl).

Bestemming van de bloemen

Bij een begrafenis blijven de bloemen achter op het graf. Na een crematie worden de bloemen buiten op het bloemenhof gelegd. Men kan de bloemen ook mee naar huis nemen, terugbrengen naar de kerk of neerleggen bij een monument. Het is niet vanzelfsprekend dat de uitvaartondernemer deze werkzaamheden op zich neemt.


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands