De persoonlijke noot - rituelen - uitvaartmuziek

Het is heel belangrijk dat de uitvaart een persoonlijke uitvaart wordt. Dit kan men bereiken door vaak simpele dingen: een foto van de overledene op de kist, zijn/haar lievelingsboek erbij of de wandelstok die hij/zij altijd bij zich had.

Professionele begeleiding
Leider uitvaartceremonie
Uitvaartmuziek
Enkele voorbeelden van uitvaartmuziek
Muzikant bij de uitvaart

Kaarsjes
Zelf dragen van de kist
De uitvaartdanseres
Culinaire mogelijkheden


Professionele begeleiding

In Nederland is professionele begeleiding bij de uitvaart beschikbaar. Hiermee bedoelen we niet de uitvaartondernemer die er voor zorgt dat alles op rolletjes loopt. Hij zal soms een toespraakje houden maar daar blijft het dan bij. Een professionele uitvaartbegeleider begeleidt de uitvaart van het begin tot het eind met de rituelen die de nabestaanden bij een uitvaart nodig vinden. Dit kan bijvoorbeeld zijn het vooraf maken van een draaiboekje, een gedenkdienst samenstellen, in samenspraak met de nabestaanden de persoonlijke noot voor de uitvaart in passen, enzovoort. Het is verstandig vooraf op zoek te gaan naar een persoon die aanspreekt en waarmee men een band opbouwt en samen met de nabestaanden de uitvaart tot een persoonlijk geheel maakt (www.ubcl.nl).

Leider uitvaartceremonie

Dikwijls staan nabestaanden voor de vraag hoe recht te doen aan het godsdienstig besef dat de overledene had. Het kan de wens van de overledene zijn dat er tijdens de uitvaartceremonie aandacht aan wordt gegeven. Als het inzetten van een pastoor of dominee echter niet aan de orde is omdat hij/zij geen actieve kerkganger was, kan een beroep worden gedaan op een leider uitvaartceremonie. Samen met de nabestaanden geeft hij/zij vorm en inhoud aan de uitvaartceremonie (www.bramvanderzijden.nl).

Uitvaartmuziek

De keuze van uitvaartmuziek is heel belangrijk bij een uitvaart, zowel bij een begrafenis als bij een crematieplechtigheid. Soms heeft de overledene of de nabestaanden al vooraf de uitvaartmuziek uitgekozen maar als men door het overlijden wordt overvallen, moet men er nog over gaan nadenken. Iedere begraafplaats heeft tegenwoordig een muziekinstallatie maar geen muziekassortiment. Wil men dus een afscheidsplechtigheid met uitvaartmuziek op een begraafplaats dan zal men zelf, of in samenwerking met de uitvaartondernemer, voor de muziek moeten zorgen. Het crematorium heeft wel een uitgebreid muziekassortiment waaruit men kan kiezen. U kunt het beste aan de uitvaartondernemer vragen of hij kan nagaan of het crematorium ook de uitvaartmuziek van uw keuze heeft.

Enkele voorbeelden van uitvaartmuziek

Liedjes voor Moeder

Mama - Il Divo
Mother - BZN
Een moederhart, een gouden hart - Gert Timmerman
Mama - Heintje
Geen kind meer - Karin Bloemen
Mama - Luciano Pavarotti
Moeder hoe kan ik je danken - W. Alberti/J. Jordaan
Moeder - Willy Alberti
Moeder - Willeke Alberti
Mama - Spice girls
My yiddishe mama - Leo Fuld

Liedjes voor vader

Mijn allergrootste fan - André van Duin
Papa can you hear me - Barbra Streisand
Zilveren draden tussen het goud - Max van Praag
Dear father - Neil Diamond
Papa - Stef Bos

Liedjes voor oma

Ik heb eerbied voor jouw grijze haren - Gert Timmerman
Ik zing dit lied voor jou alleen - Jantje Smit

Liedjes voor opa

Zou het erg zijn lieve opa - Vader Abraham
Opa met zijn wilde grijze haren - K3
Opa - Marco Borsato

Liedjes voor een Kind

Tears in heaven - Eric Clapton

Muzikanten bij de uitvaart

In plaats van gebruik te maken van de muziek van het crematorium, zangers of zangeressen, kan de muziek ook worden verzorgd door een muzikant. Deze beschikken vaak over een groot repertoire, zodat de live muziek geheel naar wens van de overledene of de nabestaanden kan worden ingevuld. Als bijkomstigheid kan er ook tijdens een begrafenis aan het graf gemuciseerd worden, waardoor het afscheid heel speciaal wordt (www.marsmelody.nl, www.livemuziekbijuitvaart.nl)

Kaarsje

Het op de kist zetten van een kaarsje of waxinelichtjes is een mooi ritueel. Bijvoorbeeld een kaarsje/lichtje van ieder kind en/of kleinkind of zelfs van alle aanwezigen. Men kan ook een kaars van thuis meenemen waar de overledene een dierbare herinnering aan heeft gehad.

Zelf dragen van de kist

Het is altijd een plechtig en mooi moment als de kist met de overledene naar de laatste rustplaats wordt gedragen. Als dit door de nabestaanden wordt gedaan is dit heel speciaal en heel persoonlijk. Iedereen zal er begrip voor op kunnen brengen als dit door de nabestaanden niet kan worden opgebracht. Dan nemen de dragers van de uitvaartondernemer deze taak voor hun rekening. Ook in het crematorium kan de kist door de nabestaanden zelf de aula worden binnengedragen. Dit moet vooraf worden aangegeven bij het crematorium.

De uitvaartdanseres

Met als thema: het leven is beweging tot aan de dood wil Marileen Fabels door middel van dans het afscheid als monument van bezinning maken. Deze dans wordt live uitgevoerd in het crematorium rond de kist of op de begraafplaats. De dans wordt vormgegeven vanuit de gedachte aan de overledene, aan de hand van woorden en/of muziek. De muziek wordt aangedragen door de nabestaanden van de overledene (www.uitvaartdans.nl).


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands