Werken in de uitvaartbranche

Om enig inzicht te krijgen welke banen er in de uitvaartbranche zijn, volgt hieronder een opsomming met een summiere omschrijving van de functies (het gaat hier dus niet om openstaande vacatures bij Uitvaartinfotheek!). Bij veel uitvaartbedrijven/begrafenisondernemers worden diverse functies gecombineerd: Bent u op zoek naar een baan in de uitvaartbranche of heeft u als uitvaart-ondernemer een openstaande vacature? Kijk dan ook eens op de websites www.uitvaartvacatures.nl, www.werkenindeuitvaart.nl en www.ferentes.info.

Een baan bij een uitvaartondernemer

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger gaat na de melding van overlijden naar de familie om de uitvaart te bespreken. Een luisterend oor een dienstverlenende instelling zijn van essentieel belang maar het zakelijke deel mag de uitvaartverzorger zeker niet uit het oog verliezen. Met de opdrachtgever van de uitvaart zal de uitvaartverzorger tot een uitvaart komen die aan alle wensen en financiële mogelijkheden van de opdrachtgever/nabestaanden voldoet. Na het gesprek zal de uitvaartverzorger het drukwerk verzorgen; de adressering; de kist bestellen, met het rouwcentrum de rouwbezoeken afspreken; de afspraken maken met de kerk, de documenten verzorgen; de rouwauto en de volgauto's bestellen; de afspraken met de begraafplaats of het crematorium vastleggen en de muziek en plechtigheid doornemen; de consumpties en de bloemen bestellen. Alle zaken en wensen die tijdens de bespreking aan de orde zijn gekomen worden door de uitvaartverzorger geregeld. Ook zal hij een goede kostenopgave achterlaten.

De uitvaartverzorger zal zelfstandig en efficiënt moeten kunnen werken. Tijdens het werken onder spanning of tijdsdruk zal de uitvaartverzorger rustig blijven en kan improviseren als dit noodzakelijk is. Het is duidelijk dat de uitvaartverzorger goede contactuele eigenschappen heeft, communicatief is en accuraat kan werken en waar nodig, discretie in acht neemt. De uitvaartverzorger moet om kunnen gaan met emotionele situaties.

De uitvaartverzorger zal de werkzaamheden tijdens de dag, avond en de weekenden moeten verrichten.

Uitvaartleider

De uitvaartleider leidt de uitvaart die de uitvaartverzorger heeft geregeld. In overleg wordt de uitvaart overgedragen aan de uitvaartleider. Ook de uitvaartleider is dienstverlenend en kan onder spanning en tijdsdruk werken. Heeft improvisatietalent daar waar het nodig is. Is representatief en ziet er verzorgd uit. De uitvaartleider zal de uitvaart volgens de afspraken die de uitvaartverzorger heeft gemaakt met de nabestaanden/opdrachtgever ten uitvoer brengen. Hij zal de nabestaanden begeleiden naar het crematorium/de begraafplaats en zal de afscheidsdienst leiden. Indien de nabestaanden dit wensen een toespraak houden. Hij zal het condoleren in gang zetten en na afloop zorgen dat het condoleance register wordt overhandigd en de nabestaanden huiswaarts kan keren. Hij bewaakt het tijdschema tijdens de gehele uitvaart.

Rouwkamermedewerker

De rouwkamermedewerker is een zelfstandig, rustig werkende medewerker in het uitvaartcentrum. Zij/hij heeft een dienstverlenend karakter en heeft gevoel voor service. Hij/zij zorgt ervoor dat de overledene klaar staat in de rouwkamer voor het rouwbezoek/afscheid nemen, brengt eventueel correcties aan aan de kleding of het uiterlijk, heeft de zorg voor de bloemen en onderhoudt de contacten met de bloemisten. Hij/zij ontvangt en begeleidt de nabestaanden tijdens het rouwbezoek bij afwezigheid van de uitvaartverzorger/leider. Verzorgt de koffie tijdens het rouwbezoek. Hij/zij zorgt ervoor dat het uitvaartcentrum tip top in orde is. De rouwkamermedewerker is representatief en ziet er verzorgd uit. Heeft goede communicatieve vaardigheden, toont initiatief en is accuraat en moet om kunnen gaan met emotionele situaties. De rouwkamermedewerker moet flexibel inzetbaar zijn in de avonden en weekenden.

Verzorger overledene/mortuarium medewerker

Verzorger overledene of mortuariummedewerker is degene die de overledene verzorgt, dat wil zeggen de overledene wast, kleedt, de ogen sluit, het haar en de nagels verzorgt, het gezicht verzorgt, de sieraden aan of af doet en de overledene in de kist legt. Indien de nabestaanden dit wensen zal de verzorger een lichte make-up aan brengen bij de overledene. De verzorger/mortuariummedewerker verzorgt geheel volgens de wensen van de nabestaanden de overledene. Het kan voorkomen dat de verzorging van de overledene samen met de familie wordt gedaan. Daarom zal de overledeneverzorger goede contactuele eigenschappen moeten bezitten.

Balsemer/Thanatopracteur

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming waardoor gedurende 10 dagen het lichaam in goede staat blijft en geen koeling voor het lichaam nodig is. Sinds 2010 is dit toegestaan in Nederland. De thanatopracteur moet een speciale opleiding volgen alvorens hij/zij het beroep mag uitvoeren.

Chauffeur volgauto/rouwauto

De chauffeur transporteert de overledene vanaf het sterfadres naar het adres van de opbaring. Dit kan zijn het uitvaartcentrum of het woonadres. Indien de overledene op het woonadres wordt opgebaard zal de chauffeur/verzorger de overledene thuis verzorgen en opbaren. De bedkoeling of kistkoeling plaatsen en de nabestaanden daar over informeren. Indien de nabestaanden de overledene zelf wil verzorgen, zullen de chauffeurs/verzorgers daarbij assisteren. De chauffeur is een rustige persoonlijkheid die onder tijdsdruk en spanning kan werken. Is dienstverlenend en kan zelfstandig en efficiënt werken. Het werk van de chauffeur is zwaar. Veel tilwerk moet verricht worden, denk daarbij aan tillen van de overledenen alsmede van de benodigde materialen. De chauffeur moet kunnen functioneren in emotionele situaties.

De chauffeurs zijn ook de personen die op de dag van de uitvaart de rouwauto of de volgauto besturen en de nabestaanden naar het crematorium of de begraafplaats brengen.

Medewerker van de begraafplaats

Begraafplaats beheerder

De beheerder van een begraafplaats beheert de begraafplaats, doet de planning, coördineert en bereidt de werkzaamheden voor. Bepaalt de inzet van het personeel en geeft hieraan leiding. Beheert het materiaal, machines en gereedschappen. Is verantwoordelijk voor het budget. De begraafplaatsbeheerder is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken. Verzorgt de voorlichting, zowel mondeling als schriftelijk, en adviseert publiek en nabestaanden. Geeft de graven uit en houdt de administratie bij. Staat de bezoekers te woord en agendeert de begrafenissen die op de begraafplaats plaatsvinden. De begraafplaatsbeheerder is accuraat en heeft goede contactuele eigenschappen en houdt toezicht op de arbo-voorschriften van alle medewerkers bij alle voorkomende werkzaamheden. Onderhoudt de contacten met de gemeente waaronder de begraafplaats valt.

Grafdelver/tuinman

De grafdelver/tuinman delft en sluit de graven. Hij vergezelt de uitvaartleider bij een begrafenis en zal assistentie verlenen bij een begrafenis met kapeldienst. De grafdelver/tuinman onderhoudt de begraafplaats en verzorgt de groenvoorziening. Maakt de graven schoon. De grafdelver/tuinman is verantwoording verschuldigd aan de beheerder van de begraafplaats.

Drager

Dragers zijn representatieve heren die de overledene op de begraafplaats naar het graf dragen. Dit gebeurt met zes of acht heren. Dragers zijn heren die op oproepbasis willen werken en dagelijks beschikbaar zijn. Meestal niet in dienst van een begrafenisondernemer maar van een zogenaamde “dragersclub”. Steeds meer vrouwen willen zich beschikbaar stellen om ook deze taak tijdens de uitvaart op zich te nemen.

Medewerker van het crematorium

Beheerder crematorium

De beheerder van een crematorium is iemand met leidinggevende capaciteiten. De beheerder heeft de dagelijkse leiding over en is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in een crematorium en coacht het personeel. Houdt accuraat de administratie bij en verzorgt de roosters van het personeel. 

Muziekmedewerker

De muziekmedewerker verzorgt, in samenwerking met de uitvaartleider, de muziek bij de auladiensten in het crematorium. Hij administreert de muziekcollectie en is verantwoordelijk voor het starten van de muziek op het juiste moment tijdens de auladienst. Ook het opnemen van CD’s en/of DVD’s van de auladiensten is voor de verantwoording van de muziekmedewerker.

Aulamedewerker

De aulamedewerker begeleidt de uitvaartleider tijdens de auladienst in het crematorium. Zij is samen met de uitvaartleider verantwoordelijk voor het verloop van de auladienst. Vóór de dienst zal hij/zij in samenwerking met de uitvaartleider de aula in gereedheid brengen en de bloemen verzorgen. De aulamedewerker zal controleren of de juiste formulieren voor de crematie aanwezig zijn. Na afloop van de dienst zal de aulamedewerker zorgen dat de aula wordt opgeruimd, de linten en de kaartjes van de bloemstukken verwijdert (als de familie deze terug vraagt) en de aula weer in gereedheid brengt voor de volgende auladienst.

Ovenist

De ovenist zal na controle van de benodigde formulieren de kist met de overledene invoeren in de oven. Hij draagt zorg voor de juiste werking van de oven en volgt het proces van verbranding en de asverzorging na de crematie. De ovenist houdt secuur de administratie bij en draagt zorg voor de ovenruimte.

Medewerker catering

De medewerker in de catering verzorgt de consumpties tijdens het condoleren in de condoleancekamer. De zorg voor en het schoonhouden van de keuken is voor rekening van de medewerker van de catering. In veel crematoria worden de medewerkers van de catering ook ingezet voor het schoonhouden van het gehele pand.

Administratief medewerker

Zowel op de begraafplaats als in het crematorium is de functie van de administratieve medewerker aanwezig. Hij/zij maken de afspraken met de ondernemers over de tijdstippen van de begrafenis of de crematieplechtigheid en hebben de zorg dit nauwkeurig te administreren. In het crematorium maken zij ook de afspraken voor de asverstrooiingen en zullen zij de nabestaanden begeleiden waar dit nodig is.

Medewerker nazorg

In grote crematoria is een medewerker nazorg aangesteld. Deze is belast met de begeleiding van nabestaanden die specifieke wensen hebben aangaande de as van de overledene. Dit kan zijn het begeleiden bij de verstrooiing van de as samen met de nabestaanden op het terrein van het crematorium of op zee of bij het uitkiezen van een urn of assieraad.

Ritueel begeleider bij de uitvaart

De ritueel begeleider bij een uitvaart maakt een afspraak met de familie om de inhoud en het verloop van de uitvaartdienst te bepreken. Tijdens de uitvaart gaat de ritueelbegeleider voor in de dienst of de plechtigheid. Hij/zij heeft vooraf overleg met de uitvaartleider om het verloop van de plechtigheid door te nemen (www.hetmoment.nu).

Nazorg

Na het overlijden is veel te regelen op administratief en financieel gebied. Veel nabestaanden zien door de bomen het bos niet meer. Hulp door een ervaren persoon kan dan uitkomst bieden.

Wilt u een vacature plaatsen op deze pagina, laat het ons dan weten (info@uitvaartinfotheek.nl).


© 2006-2022 - - Rotterdam - The Netherlands