Het afscheid nemen

Er zijn diverse manieren om van de overledene afscheid te nemen:

Het afscheid
Afscheid voorafgaand aan de afscheidsplechtigheid
Afscheid vooraf gaand aan de kerkdienst

Begeleiding bij het afscheid
On-line afscheid
Huisdieren

Het afscheid

Afscheid nemen bij een thuisopbaring
Men kan in overleg met de uitvaartondernemer er voor kiezen een bepaald tijdstip af te spreken dat nabestaanden, vrienden en belangstellenden afscheid komen nemen in het huis waar de overledene is opgebaard. De uitvaartondernemer zal u daarbij helpen. Hij zal ervoor zorgen dat er een condoleanceregister aanwezig is. Verwacht u een grote toeloop dan kan hij voorstellen om zelf bij het bezoek aanwezig te zijn en de nabestaanden bij het afscheidsbezoek te begeleiden. Ga er wel van uit dat het thuis “afscheid nemen” altijd wat langer duurt, directe familieleden zullen immers blijven napraten.

Afscheid nemen bij een rouwcentrum/uitvaartcentrum
Afscheid nemen in een rouwcentrum/uitvaartcentrum vindt altijd plaats op afspraak. Ook dit gaat weer in overleg met de uitvaartondernemer. Het is niet mogelijk om ieder moment van de dag het rouwcentrum binnen te lopen en bij de overledene te zijn. Dit kan alleen in de rouwcentra die de zogenaamde 24-uurs kamers hebben. Men krijgt een sleutel van een speciale kamer van het rouwcentrum en kan ieder moment van de dag of nacht bij de overledene. Enkele rouwcentra hebben een soort huiskamer. Daar kan men zelfs blijven slapen.

KOFFIE BIJ HET AFSCHEID

Bij het afscheid nemen wordt regelmatig een kopje koffie aangeboden. Het is een gebruik dat er de laatste jaren ingeslopen is, men is echter niet verplicht koffie tijdens het rouwbezoek aan te bieden. De koffie moet worden besteld via de uitvaartondernemer als het afscheid in het rouwcentrum plaatsvindt. Vindt de opbaring thuis plaats en wordt er thuis de gelegenheid gegeven afscheid van de overledene te nemen dan kan de uitvaartondernemer aanbieden voor koffie en thee te zorgen en eventueel het benodigde personeel en materiaal.

Afscheid voorafgaand aan de afscheidsplechtigheid

Het is ook mogelijk de nabestaanden en belangstellenden in het crematorium en/of in de aula van de begraafplaats afscheid te laten nemen van de overledene. Dit gebeurt dan een half uur voor aanvang van de begrafenis-/crematieplechtigheid. Ook dit moet weer goed worden afgestemd met de uitvaartondernemer die dit zal regelen met de begraafplaats of het crematorium.

Afscheid vóór de kerkdienst

Zelfs is het mogelijk voorafgaande aan een kerkdienst de nabestaanden en belangstellenden de gelegenheid te geven afscheid te nemen van de overledene. Ook dit moet weer in goed overleg gaan met de uitvaartondernemer en de pastoor of dominee.

Begeleiding bij het afscheid

Afscheid nemen van een overledene is moeilijk en doet men niet dagelijks. Met andere woorden: men krijgt er geen ervaring in. Om goed afscheid te kunnen nemen kan hulp nodig zijn. Er zijn mensen die zich daar in hebben gespecialiseerd en op een integere manier een helpende hand te bieden (www.cocon-afscheid.nl).

On-line

Door de moderne communicatie kan men nu ook on-line afscheid nemen van een dierbare. Daardoor kan men anderen op de hoogte te brengen van het verlies. Er is en website in het leven geroepen waar men op eenvoudige wijze een bericht kan achterlaten in het condoleance register (www.rouwberichten.nl). Het is een gebruiksvriendelijke methode om uw medeleven te betonen.

Huisdieren

Heeft de overledene een hond waar hij/zij erg aan gehecht was, geef dan ook de hond de gelegenheid afscheid te nemen van zijn/haar baasje. Doet men dit niet dan is de kans groot dat de hond blijft zoeken naar het baasje.

Als er geen nabestaanden zijn die de zorg over kunnen nemen van het huisdier, dan kan de Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren een grote steun zijn bij het zoeken naar een nieuw tehuis (www.slhh.nl).


© 2006-2018 - - Rotterdam - The Netherlands